Jak stosować olejek monoi?

Czym jest olejek monoi?


Zrobiony jest on z dwóch skladników: oleju kokosowego i kwiatów gardenii tahitanskiej, które bardzo obficie rosna na Tahiti i na wyspach Poludniowego Pacyfiku. Olej kokosowy uzywany do procesu produkcji pochodzi z suszonych na sloncu kokosów. Jest on pózniej laczony z kwiatami gardenii. Tradycyjnie 12 kwiatów uzywa sie na 1 litr oleju, które sa nastepnie razem macerowane przez kilka dni. Monoi jest od wieków uzywany w rejonie Poludniowego Pacyfiku. Jest produktem tradycyjnym, który ma wiele korzystnych wlasciwosci zarówno dla skóry jak i wlosów.



Jak stosowac monoi?


How to use monoi



Mozesz stosowac olej monoi zarówno na cialo jak i wlosy. Ma wiele korzystnych wlasciwosci i piekny, hipnotyzujacy zapach. Dzieki niemu skóra staje sie gladka, nawilzona i odzywiona, a wlosy miekkie, blyszczace i zdrowe!



Jak stosowac monoi na wlosy?


Jest na to kilka sposobów:

1. Na wlosy suche: Na koncówki: nalóz troche oleju na opuszki placów i wmasuj je w suche konce wlosów - stana sie gladkie, lsniace i zdrowe!


2. Na wlosy mokre: Jako szybka maska: umyj wlosy i kiedy sa wciaz wilgotne nalóz na nie olejek monoi (unikaj skóry glowy!).
To je odzywi i gleboko nawilzy. Po kilku minutach umyj ponownie wlosy delikatnym szamponem.
- Jako maska: nalóz olej wieczorem, przed pójsciem spac i umyj wlosy rano. Tutaj znajdziesz kilka wskazówek jak to zrobic (link to hair monoi regimen). Jezeli nie chcesz zostawiac olejku na cala noc, nalóz g na 15-20 minut po czym umyj wlosy.



Jakie produkty typu „zrób to sam” mozna przygotowac na bazie olejku monoi?


How to use monoi on hair?



Jest mnóstwo mozliwosci domowego zastosowania monoi. Mozesz przygotowac maske do wlosów (zob. powyzej). Jest on takze swietna baza do przygotowania domowego peelingu. Dadaj sól lub cukier i masuj delikatnie skóre! Uzywaj drobnoziarnistej soli i cukru jezeli chcesz uzyc peelingu do twarzy lub ust. Taki peeling nie tylko wygladzi Twoja skóre, ale takze odzywi ja i nawilzy. Nie zapominajmy o jego pieknym zapachu!

Porada dotyczaca manicure: zanurz rece w cieplej wodzie na kilka minut, nastepnie wmasuj w skórki niewielka ilosc olejku monoi. Bedzie Ci znacznie latwiej odsunac skórki.



Opalanie z olejkiem monoi czy mleczkiem do opalania?


Olejek monoi, w przeciwienstwie do mleczka do opalania, nie zawiera filtrów UV, które chronia twoja skóre przed szkodliwym dzialaniem promieni slonecznych. Mozesz jak najbardziej stosowac olejek monoi do opalania lub przyspieszania opalenizny, ale najpierw nalóz odpowiedni krem (lub mleczko) z filtrem. Tutaj znajdziesz przewodnik jak odpowiednio dobrac filtr UV.
.Poczekaj az krem sie wchlonie, nastepnie zaaplikuj olejek. HeiPoa lub Monoi Tiki!

Pamietaj: wysokie filtry UV sprawia, ze Twoje opalanie bedzie bezpieczniejsze!



Jak uzywac olejku monoi do opalania?


Sa dwie metody:



1. Pierwsza to nalozenie olejku monoi po uprzednim nalozeniu kremu do opalania z filtrem UV. Pozwól produktowi z filtrem sie wchlonac, a nastepnie nalóz monoi, który przyspieszy proces opalania.



2. Drugi sposób to zakup jednego z produktów na bazie monoi, które zawieraja filtr przeciwsloneczny np. mleczko do opalania na bazie monoi lub suchy olejek. Na stronie Brazilian Bikini Shop znajdziecie produkty do opalania takich marek jak: Monoi Tiki, Heiva, Mareva.



Czysty olejek monoi sprawdza sie swietnie jako produkt po opalaniu!



Czy olejek monoi opala?


Olejek monoi sam w sobie nie opala, ale moze byc stosowany po uprzednim nalozeniu kremu z filtrem. Monoi mozna z powodzeniem stosowac jako produkt po opalaniu, poniewaz koi, wygladza, nawilza i odzywia skóre, minimalizujac tym samym szkodliwe dzialanie promieni slonecznych.



Stosowanie olejku monoi bez kremu z filtrem jest nie rekomendowane szczególnie w godzinach najsilniejszego promieniowania tj. miedzy godzina 10:00 a 14:00.

Pamietaj: unikaj slonca podczas godzin najsilniejszego promieniowania lub uzywaj w tym czasie odpowiedniego filtru dostosowanego do rodzaju Twojej karnacji.



Kiedy stosowac monoi?


How to use monoi for tanning?



W zaleznosci od tego kiedy masz czas, ale regularne stosowanie przynosi najlepsze efekty!

Ta pieknie pachnaca mikstura moze byc stosowana zarówno na wlosy jak i cialo. Zapewnia ona odpowiednie odzywienie i nawilzenie. Z racji oleistej natury monoi jest go dobrze stosowac na noc zarówno na cialo jak i np. jako maske do wlosów.

Ciagu dnia mozesz stosowac go w mniejszych ilosciach np. na koncówki wlosów.

Istnieja rózne produkty na bazie monoi np. perfumy o naturalnych zapachach - one moga byc stosowane na co dzien. Szeroka gama naturalnych zapachów zawiera miedzy innymi: tahitanska gardenie, a takze wanilie, grejpfrut, kokos itp.

Sa tez produkty do opalania na bazie monoi - uzywaj ich zawsze kiedy wystawiasz skóre na dzialania promieni slonecznych i zawsze pamietaj, by stosowac je na plazy!

Uzywaj monoi jako produkt do pielegnacji ciala po opalaniu. Zminimalizuja one szkodliwe efekty opalania i doskonale nawilza sucha skóre.



Czy olejek monoi nawilza?


Olejek monoi zawiera olej kokosowy, który ma wspaniale wlasciwosci nawilzajace zarówno dla skóry jak i wlosów. Doskonale koi, nawilza i odzywia. Mieszkancy Poludniowego Pacyfiku od wieków uzywaja monoi, by chronic swoja skóre przed silnymi wiatrami, intensywnym tropikalnym sloncem oraz slona woda, które sa nieodlacznym elementem ich codziennego zycia. Kwasy tluszczowe zawarte w oleju kokosowym regeneruja wlosy i wzmacniaja ich polysk.



Czy olejek monoi przyspiesza porost wlosów?


Olejek monoi sam w sobie nie przyspiesza porostu wlosów. Jednakze, przedwczesna utrata wlosów jest wynikiem wplywu wielu czynników, takich jak slabe odzywienie skóry glowy, stres srodowiskowy, infekcje czy tez slabe krazenie krwi. Jezeli chcesz stymulowac i przyspieszyc porost wlosów i chronic te, które masz, masowanie skóry czaszki olejkiem monoi raz tygodniu jest szybkim i prostym rozwiazaniem. Olejek pomaga takze pozbyc sie podraznien i lupiezu. Masowanie sprawi, ze skóra glowy stanie sie zdrowsza, bardziej elastyczna i ukrwiona - bedzie to zabieg zapobiegajacy wypadaniu wlosów.

Monoi pomaga naprawic uszkodzenia i zapobiega powstawaniu nowych (spowodowanych np. sloncem, sola, chemikaliami czy tez uszkodzenia mechaniczne). Jako, ze zawiera olej kokosowy zapobiega utracie protein dzieki czemu wlosy staja sie mniej lamliwe. Monoi sprzyja porostowi wlosów, dzieki czemu rosna dluzsze, mocniejsze i zdrowsze.



Czy olejek monoi rozjasnia wlosy?


Olejek monoi nie ma wlasciwosci rozjasniajacych wlosy. Jednakze, sprawia, ze sa lsniace i blyszczace. Dzieki olejowi kokosowemu Twoje wlosy staja sie zdrowe i gladkie. Kwiaty gardenii tahitanskiej nadadza im delikatny zapach. Kobiety z Tahiti korzystaja z sekretnych dobrodziejstw monoi od wieków!



Który olejek monoi powinnam stosowac?


Cóz, wszystko zalezy od celu, w jakim chcesz go stosowac. Czysty olejek monoi doskonale dziala jako produkt pielegnacyjny do ciala i wlosów. Doskonale nawilza, odzywia, rewitalizuje i koi.

Jezeli chcesz korzystac z monoi na plazy - uzyj najpierw kremu z filtrem lub skorzystaj z jednego z produktów z linii do opalania monoi. Moze byc to mleczko do opalania lub suchy olejek. Zwarty w nim filtr ochroni Twoja skóre przed szkodliwym dzialaniem slonca.

Mozesz tez skorzystac z przyspieszaczy opalania na bazie monoi - sa swietne pod warunkiem, ze zawieraja filtr UV lub nalozysz je po uprzednim zaaplikowaniu kremu do opalania.


Olejek monoi moze miec rózne naturalne zapachy - wybierz ten, który najbardziej Ci sie podoba!
Gardenia tahitanska, mango, ananas, grejpfrut, kokos i wiele wiecej!
Istnieja tez suche olejki z drobinkami - piekne podkresla Twoja letnia opalenizne!


Mamy w ofercie wiele produktów na bazie olejku monoi jak i jego czysta postac - na pewno znajdziesz taki, który bedzie Ci odpowiadal.



I pamietaj - wybieraj tylko oryginalne produkty z etykieta MONOI DE TAHITI APPELATION D'ORIGINE. Etykiet wskazujaca na pochodzenie produktu gwarantuje jego jakosc oraz to, ze zostal wyprodukowany zgodnie z tradycja i w zgodzie z ekonomia Polinezji.



Jaki olejek monoi powinnam wybrac do wlosów?


What monoi oil should I choose for the hair?



Mozesz wybrac jakikolwiek olejek monoi i stosowac go na wlosy. Mozesz np. zasugerowac sie zapachem.

Mamy tez w ofercie linie produktów do wlosów np. marki HeoPoa lub Haiva. Zawieraja one szampon i odzywke.


Jaki olejek monoi powinnam wybrac do opalania?


Pamietaj: olejek monoi sam w sobie nie zawiera filtrów UV. Tak wiec sa dwie opcje:



1. Nalóz krem z odpowiednim filtrem i pozwól by sie wchlonal. Nastepnie nalóz olejek monoi. Pomoze on Ci szybciej sie opalic, jednak uwazaj i nie przesadzaj ze sloncem miedzy godzina 10:00 a 14:00.


2. Wybierz jeden z produktów do opalania na bazie monoi takich jak mleczko lub suchy olejek. Nastepnie ciesz sie dniem na plazy i pieknym zapachem!



Jaka marke powinnam wybrac?


Wybierz taka, jaka chcesz, zgodnie ze swoim stylem, gustem oraz cena, która Ci odpowiada. Wybieraj tylko oryginalne produkty, maja one zwykle etykiete MONOI DE TAHITI APPELATION D’ORIGINE. Etykiet wskazujaca na pochodzenie produktu gwarantuje jego jakosc oraz to, ze zostal wyprodukowany zgodnie z tradycja i w zgodzie z ekonomia polinezyjska.



Gdzie kupic olejek monoi?


Mozesz zakupic oryginalny olejek monoi na brazilianbikinishop.com - mamy w ofercie rozne marki i ich produkty. Marki takie jak Mpno Tiki, HeiPao, Heiva, Mareva i inne sa stale w naszej ofercie, która nieustannie poszerzamy, aby sprostac Twoim oczekiwaniom. Nasze produkty sa oryginalne i najwyzszej jakosci, wyprodukowane zgodnie z tradycja i w zgodzie z ekonomia Polinezji.

W naszej ofercie znajdziecie miedzy innym czysty olejek monoi, olejek o naturalnych zapachach takich jak wanilia, kokos, ananas itp. Posiadamy takze linie produktów do wlosów (szampony, odzywki), produkty do opalania (mleczko i suche olejki), po opalaniu, perfumy, mydla i wiele wiecej!



Gdzie kupic olejek monoi do wlosów?


Mozesz zakupic oryginalny olejek monoi na brazilianbikinishop.com - mamy w ofercie rozne marki i ich produkty, w tym linie produktów do pielegnacji wlosów. Marki takie jak Mpno Tiki, HeiPao, Heiva, Mareva i inne sa stale w naszej ofercie, która nieustannie poszerzamy, aby sprostac Twoim oczekiwaniom. Nasze produkty sa oryginalne i najwyzszej jakosci, wyprodukowane zgodnie z tradycja i w zgodzie z ekonomia Polinezji. Oprócz czystego oleju monoi, który mozesz stosowac na wlosy jako maske lub nakladac bezposrednio na koncówki posiadamy produkty dedykowane tylko wlosom takie jak szampony i odzywki.



Olejek monoi czy olejek arganowy?


Olejek Monoi ma wlasciwosci przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe. Sredniolancuchowe kwasy tluszczowe znajdujace sie w oleju kokosowym (który jest podstawa monoi) nadaja mu wlasciwosci nawilzajace.



Ze wzgledu na swój maly rozmiar bardzo dobrze wnikaja w skóre i we wlosy. Olej monoi nie jest znaczacym zródlem witaminy E, ale zawiera wiecej fenoli niz olej arganowy.



Olej arganowy jest doskonalym zródlem witaminy E, a takze innych przeciwutleniaczy (w tym karotenoidów), redukuje zmarszczki i zapobiega oznakom starzenia. Kwasy tluszczowe z olejuarganowego doskonale nawilzaja i odzywiaja skóre i wlosy.

Który olej jest lepszy na co?

Oba maja korzysci dla zdrowia skóry i wlosów. Kazdy z nich ma swoje unikalne wlasciwosci Ponizej znajdziesz niektóre z ich najlepszych zastosowan:


- W przypadku skóry suchej uwaza sie, ze monoi jest lepszy, poniewaz nawilza glebsze warstwy skóry niz olej arganowy.


- Olej arganowy ze wzgledu na wysoka zawartosc przeciwutleniaczy jest lepszy jako produkt przeciwstarzeniowy


- Olejek monoi jest lepszy w przypadku problemów ze skóra glowy i dobrze sie na niej rozprowadza.


- Olej arganowy jest bardziej odpowiedni dla skóry tlustej, poniewaz nie zatyka porów, takich jak olej kokosowy.


- Olejek Monoi swietnie sluzy jako olejek do ciala, poniewaz latwiej sie rozprowadza i ma wspaniale wlasciwosci nawilzajace.


- Uwaza sie, ze olej arganowy jest lepszy dla suchych konców wlosów, poniewaz sprawia, ze wlosy staja sie miekkie i latwe w utrzymaniu, nie pozostawiajac na nich tlustej warstwy. Jednak monoi mozna stosowac jako maske do wlosów i jesli uzywasz go z umiarem mozesz nalozyc je na suche koncówki wlosów - beda wygladac pieknie i lsniaco.


Sama zdecyduj, co lubisz i co Ci najlepiej sluzy!



Olejek monoi czy maslo shea?


How to use monoi



Zarówno maslo shea, jak i olej kokosowy (baza monoi) sa znane jako naturalne produkty do pielegnacji skóry. Sa one fantastycznymi srodkami zmiekczajacymi i doskonalymi srodkami nawilzajacymi, lecz kazdy ma swoje wlasne zalety dzieki zawartosci przeciwutleniaczy i innych skladników leczniczych. Chociaz powszechnie uwaza sie, ze zarówno maslo shea, jak i olej kokosowy dzialaja równiez jako produkty przeciwsloneczne, nie zawieraja filtrów UVA / UVB. Uzywaj ich razem z kremem przeciwslonecznym.



- Maslo shea

Maslo shea pochodzi od orzechów z drzewa maslowego. Zawiera oleje, które zapewniaja intensywne nawilzanie. Jest takze bogaty w witaminy C i E, które pomagaja zneutralizowac uszkodzenia skóry spowodowane opalaniem. Ma wlasciwosci przeciwzapalne, które pomagaja w leczeniu miejscowych chorób i infekcji skóry.



- Olejek monoi

Kwasy tluszczowe zawarte w oleju kokosowym (który jest podstawa monoi) dzialaja jako barieraochronna na skórze, która pomaga utrzymacw niej wilgoc w celu intensywnego, dlugotrwalego nawilzenia. Zawiera on równiez duze ilosci kwasu laurynowego, który mozna stosowac w leczeniu wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych chorób skóry, takich jak brodawki, grzybica stóp lub tradzik. Olej kokosowy jest czesto skladnikiem kremów i balsamów, ale mozna go równiez znalezc w peelingach i mydlach.



Mozesz wypróbowac oba i wybrac ten, któryCi bardziej odpowiada. Jesli lubisz sie oba produkty, mozesz ich uzywac jednoczesnie, a nawet mieszac!



Olejek monoi czy olej kokosowy?


Olejek monoi oparty jest na oleju kokosowym, czasami nazywany jest tez "bardziej seksownym kuzynem oleju kokosowego". Jest to macerowany olej zapachowy otrzymywany w wyniku moczenia platków tahitanskiejgardenii w oleju kokosowym. Ma on wszystkiekosmetyczne zalety oleju kokosowego i piekny zapach kwiatów tiare. Wykazano, ze olejek Monoi ma niesamowite wlasciwosci nawilzajace zarówno dla skóry, jak i wlosów. Jest uzywany od stuleci przez polinezyjskie kobiety. Kwasy tluszczowe zawarte w oleju kokosowym, takie jak np. kwas laurynowy, naprawiaja uszkodzenia wlosów i zwiekszaja ich blask. Monoi zawiera takze mnóstwo ochronnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina E i kwas ferulowy. Jest roslinnym srodkiem przeciwzapalnym, który neutralizuje wolne rodniki, zwalcza oznaki starzenia oraz leczy niektóreinfekcje i choroby skóry, a takze atopowe zapalenie skóry.



Jaka jest data waznosci monoi oleju?


Jezeli olejek jest nie otworzony to tak naprawde nie ma daty waznosci. Po otwarciu moze sluzyc do dwóch lat lub dluzej, jesli jest odpowiednio przechowywany. Aby chronic jego cenne zalety najlepiej jest przechowywac go w chlodnym miejscu bez swiatla, ale pamietaj: monoi zmienia konsystencje na stala w niskich temperaturach, wystarczy ocieplic go w dloniach lub pod ciepla woda, aby znów stal sie plynny. Moze zmieniac konsystencje wiele razy, nie ma to wplywu na jego wlasciwosci.





Czym jest olejek monoi i skąd pochodzi?


Olejek monoi powstaje w skutek macerowania oleju kokosowego i świeżych kwiatów gardenii tahitańskiej. Zarówno kokosy jak i kwiaty tiare obficie występują na Tahiti i w rejonie Południowego Pacyfiku. Kokosy zbiera się na plantacjach, a następnie suszy na słońcu. Są one bardzo ważnym elementem kultury Pacyfiku i są szeroko stosowane zarówno w diecie jak i życiu duchowym i codziennym lokalnej ludności. Gardenia tahitańska jest również bardzo wysoko ceniona, oprócz swoich zalet estetycznych i kosmetycznych stała się symbolem Tahiti i Wysp Cooka, jest również częścią logo tahitańskich linii lotniczych. Tradycyjnie używa się 12 kwiatów na 1 litr oleju kokosowego. Następnie przez kilka dni nasiąka on aromatem kwiatów. Tak powstaje słynna tradycyjna mikstura. Ma ona wiele zalet, głównie dla ciała i włosów. Jej piękny, hipnotyzujący zapach jest niezwykle ceniony na całym świecie.

- Zapakowany w buteleczkę, olejek monoi ma postać płynną, jednakże w temperaturze poniżej 24°C jego konsystencja staje się stała. Wystarczy ogrzać olejek, by znów stał się płynny. W razie potrzeby, przed nałożeniem można delikatnie rozgrzać go w dłoniach lub włożyć buteleczkę pod ciepłą wodę. Takie zmiany postaci nie mają wpływu na dobroczynne właściwości olejku. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na temat procesu produkcji olejku monoi, który jest połączeniem tradycyjnych metod i nowoczesnej technologii, obejrzyj poniższy film.



Korzyści olejku monoi dla ciała


Głębokie nawilżenie


- Dodaj kilka kropel olejku do kąpieli, a woda stanie się miękka i pięknie pachnąca. Zabieg ten sprawi, że kąpiel stanie się wspaniałym, relaksującym rytuałem, który jednocześnie będzie chronił skórę przed chlorem i twardą wodą. Możesz dodać kilka kropel olejku monoi do swojego ulubionego żelu pod prysznic.

- Wmasuj olejek w wilgotną skórę. Zabieg ten ma działanie głęboko nawilżające, a monoi może z łatwością zastąpić masło i balsamy do ciała o skomplikowanym składzie. Nałóż olejek na ciało zaraz po prysznicu lub kąpieli, kiedy skóra jest wciąż trochę wilgotna.

- Wmasuj olejek w suchą skórę, nada on jej oprócz nawilżenia efekt lekkiego połysku, który delikatnie podkreśli letnią opaleniznę.

- Możesz smarować olejkiem monoi te części ciała, na których skóra jest zwykle sucha i twarda tj. łokcie, kostki. Smaruj również te miejsca, które są cały czas wystawione na działanie promieni słonecznych np. dłonie lub dekolt. Staną się one gładkie, miękkie i dobrze odżywione.



Peeling


- Jeśli dodasz kilka kropel olejku monoi do soli lub cukru powstanie domowy peeling. Możesz go stosować zarówno do ciała jak i twarzy. Pamiętaj, aby używać drobnoziarnistej soli lub drobnoziarnistego cukru chcesz zastosować peeling na twarz lub usta. Do ciała mogą być grubsze ziarenka. Skóra nie tylko stanie się gładka, ale też nawilżona i odżywiona.



Opalanie


- W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, że olejek monoi nadaje się do opalania należy pamiętać, że sam w sobie nie zawiera filtrów UV chroniących przez negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego. Może on oczywiście wspomóc i przyspieszyć opalanie, ale należy go aplikować na uprzednio nałożony produkt z filtrem przeciwsłonecznym. Z powodzeniem można go stosować jako produkt po opalaniu. Pomaga on zregenerować skórę i wydłużyć efekty opalania.

- Istnieją specjalne produkty do opalania na bazie monoi np. suchy olejek lub mleczko do opalania tradycyjnych marek takich jak Monoi Tiki, Hei Poa. Zawierają one filtry ochronne od SPF 3 do 50. Niektóre z nich dodatkowo zapewniają piękny efekt nabłyszczonej skóry (zawierają błyszczące drobinki). Pozostawiają na Twojej skórze delikatny zapach kwiatów tahitańskiej gardenii. Nie zawierają parabenów i pochodzą z naturalnych składników. Oprócz działania przeciwsłonecznego doskonale nawilżają i odżywiają skórę.



Masaż


- Olejek monoi ma również właściwości relaksacyjne i kojące. Jest idealny do masażu, pomaga usunąć bóle i napięcie mięśni. Jego piękny zapach wspomaga przywróceniu dobrego samopoczucia.



Pielęgnacja twarzy z olejkiem monoi


- Nieznanym sposobem użycia monoi jest dodanie kilku jego kropel do kremu na dzień i na noc, po to, aby wzmocnić ich nawilżającą i odżywczą moc. Jest to wskazówka dla posiadaczek skóry suchej, nie należy tego robić jeżeli masz cerę tłustą. - Innym sposobem jest nałożenie kilku kropel oleju na opuszki palców i delikatne wmasowanie, okrężnymi ruchami w te części twarzy, które chcesz odżywić i wygładzić. - Olejek monoi działa świetnie jako produkt do usuwania makijażu. Nawet wodoodporne kosmetyki nie mają z nim szans. Wystarczy nałożyć kilka kropel na wacik i delikatnie zmyć makijaż. - Zmieszaj kilka kropli monoi i drobnoziarnistą solą lub cukrem. Uzyskasz w ten sposób domowy i naturalny peeling do twarzy, który posiada niezrównane właściwości nawilżające i odżywcze.



Piękne włosy z olejkiem monoi


Niektóre linie produktowe monoi zostały stworzone z myślą o pielęgnacji włosów. Olej kokosowy, który stanowi podstawę mikstury pomaga zregenerować suche końcówki, sprawia, że włosy stają się miękkie i błyszczące. Oprócz tego dodaje im energii, wigoru i sprawia, że łatwiej się układają. Na wyspach Południowego Pacyfiku włosy mieszkańców wysp są narażone codziennie na silne wiatry, słońce i słoną wodę. Nie są to warunki przyjazne dla włosów. Olejek monoi służy jako ochrona włosów, produkt, który je odżywia i sprawia, że wyglądają wspaniale. Jego właściwości odżywcze nadają włosom zdrowy wygląd. Co więcej, piękny i delikatny zapach kwiatów tiare będzie Ci towarzyszył przez cały dzień! Można go zastosować na dwa sposoby:



Na suche włosy:


- Nałóż niewielką ilość olejku na opuszki palców i wmasuj go w suche końcówki włosów. Ten zabieg nawilży je o odżywi oraz sprawi, że staną się lśniące. Nie spłukuj. - Użyj przez wyjściem na plażę, kiedy Twoje włosy będą narażone na silne działanie promieni słonecznych. To ochroni je przez szkodliwymi czynnikami i sprawi, że będą wyglądać pięknie!



Na wilgotne włosy:


- Nałóż trochę olejku na dłonie. Rozetrzyj go i wmasuj we włosy. Zostaw na 15-20 minut. Umyj włosy delikatnym szamponem i nałóż odżywkę. Polecamy produkty na bazie monoi, które znajdziesz w naszej ofercie. Powtarzaj zabieg raz w tygodniu. - Aby uzyskać najlepsze efekty możesz nałożyć olejek jako maskę na noc na całej długości włosów. Rano umyj włosy szamponem i nałóż odżywkę. Zabieg ten przynosi długofalowe rezultaty. Powtarzaj go co tydzień lub dwa.



Manicure


Olejek monoi jest doskonały do pielęgnacji paznokci i skóry dłoni. Wystarczy go w nie wetrzeć. Jeżeli przez chwile namoczysz skórki w olejku, będzie bardzo łatwo je odsunąć. Oczywiście nie zapominajmy o pięknym zapachu gardenii, który będzie się unosił wokół Ciebie!



Perfumy


Uwodzicielski i delikatny zapach kwiatów gardenii sprawia, że monoi to doskonały zapach na lato! Możesz wetrzeć kilka kropel w okolicy szyi, we włosy lub w nadgarstki. Niektóre marki oferują wody toaletowe na bazie monoi wzbogacone o inne naturalne zapachy takie jak grejpfrut, ananas, wanilia itp.



Jak wybrać monoi?


Ten wyjątkowy olejek pielęgnacyjny wywodzący się z Tahiti dostępny jest dziś w wielu sklepach. Skąd masz mieć pewność, że produkt jest oryginalny i ma naturalny skład? Olejki organiczne są najlepszym rozwiązaniem, bez toksycznych i chemicznych składników, bez sztucznych dodatków zapachowych, parafiny lub alkoholu. Tzw. tradycyjne olejki są również zwykle bardzo dobre, gwarantują one obecność min. 90% czystego olejku. Na Brazilian Bikini Shop znajdziesz produkty szanwanych marek takich jak Moni Tiki, Hei Poa czy Haiva. Mamy w ofercie czysty olejek, produkty do opalania, żele pod prysznic, olejki do masażu, produkty do pielęgnacji włosów i wiele innych! Wszystkie wyprodukowane zgodnie z tradycją i poszanowaniem ekonomii Polinezji.